Premieră națională la Facultatea de medicină din Sibiu: au salvat o viață prin două orificii de câte 3 cm

Medicii din cadrul Universității “Lucian Blaga“ din Sibiu, împreună cu Centrul de cercetare endovasculară NextCardio și cu specialiști din cadrul Spitalului European Polisano Sibiu au salvat viața unui bărbat diagnosticat cu “anevrism rupt de aortă abdominală infrarenală“. Medicii sibieni au tratat pacientul, în premieră la nivel național, prin tehnică endovasculară.

“Este vorba de un pacient în vârstă de 68 de ani, cu anevrism de aortă rupt, cu dilatarea aortei abdominale de șapte cm pe o lungime zece cm, din care se extravazează sânge în interiorul abdomenului. Cunoscut cu această patologie de mai bine de șase ani, patologie pe care acesta a neglijat-o continuând să fumeze și fiind cunoscut cu afecțiuni cardiace asociate și diabet zaharat“, descriu medicii sibieni cazul tratat de ei zilele trecute.

Cei care l-au operat pe bărbat în regim de urgență, pe parcursul a trei ore, sunt conferențiar doctor Victor Costache, asist. univ. dr. Mircea Popițiu și dr. Felix Farcas. “Intervenția a constat în introducerea, în premieră, a unei endoproteze Bolton Treo în interiorul vasului principal numit artera aortă și prin bifurcația ei, în arterele iliace, prin care s-a reparat defectul arterial“, explică medicii care au realizat operația. Bărbatul, în stare stabilă, a fost externat în cursul zilei de luni, 19 martie.

Potrivit medicilor sibieni, astfel de pacienți mai pot fi tratați și prin “clasica“ intervenție chirurgicală deschisă, caz în care între 4 și 8% dintre pacienți mor în timpul intervenției sau în următoarele 30 de zile. Asta în timp ce între 10 și 30% din pacienți dezvoltă complicații care afectează inima, rinichii sau plămânii. “Opțiunile terapeutice au fost chirurgia deschisă și chirurgia endovasculară. Chirurgia deschisă implică mai multe riscuri, gradul de mortalitate este mai mare și pot apărea complicații intraoperatorii și postoperatorii motiv pentru care am optat pentru chirurgia endovasculară“, spune conf. dr. Victor Costache.

 

Sursa: Turnulsfatului.ro

martie 30th, 2018|Publicatii|