Dr.Victor Costache: „85% din rezidenții de cardiologie intervențională renunță după anul I”

Chirurgul Victor Costache, profesor la Facultatea de Medicină din Sibiu, a afirmat, că 85 % din rezidenții de chirurgie cardiovasculară intervențională din România renunță după primul an și se reorientează spre alte specializări, din cauză că nu au posibilitatea să învețe și de la medicii din spitalele și clinicile private din țară.

Refuzul de până acum al statului român de a nu permite instruirea rezidenților și în clinici private din România duce la o rată mare de abadon în ramurile nou-dezvoltare din medicină, cum este chirurgiei intervenționale, spune profesorul Victor Costache, chirurg cardiolog și autor a numeroase intervenții – premieră în România, dar și la nivel internațional.

Pe 11 septembrie 2018, Academy of World Records l-a premiat pe conf. dr. Victor Costache pentru realizarea primei operații complexe de disecție de aortă tratată endovascular.

Facultatea de Medicină din Sibiu își dorește o colaborare pentru pregătirea rezidenților și în spitalul privat din oraș, Poliano. În acest sens există o solicitare a mai multor Facultăți de Medicină din țară, adresată Ministerului Sănătății, ca din 2019 rezidenții să poată fi pregătiți și în clinicile private românești.

Acest demers este făcut la nivel național. Am aflat și eu la întâlnirea decanilor de Medicină, a facultăților de Medicină din țară, care a avut loc în 7 decembrie. Este definitivată din câte am înțeles, de Ministerul Sănătății, metodologia pentru ca pregătirea rezidenților să se poată face și în clinicile private pe baza unui acord între universități și aceste clinici de mică sau de mare capacitate. (…) Probabil din 2019, odată cu repartiția în rezidențiat, să dea drumul și la aceste (acorduri între universități și clinici private n.r.)„, a explicat decanul Facultății de Medicină din Sibiu, Gabriela Boța, citat de Agerpres.

Sursa: DCmedical.ro

decembrie 21st, 2018|Rezultate|