Actiuni
obiective preconizate in materie de cercetare la nivel de proiect
Activitățile propuse în cadrul NextCARDIO, fiind în cea mai mare parte activități de cercetare aplicata si dezvoltare experimentală, sunt vitale pentru stabilirea de noi capacitati de cercetare și inovare la ULBS. Crearea centrului de cercetare este vitala pentru creșterea activitatilor de CD & I ale universității într-un domeniu interdisciplinar de viitor, prin gruparea competențelor de cercetare din domeniile științifice de medicină, inginerie și Bio-Engineering.
Activitățile proiectului vor creste gradul de aplicabilitate al rezultatelor de cercetare și inovare pentru transferul de cunoștințe catre companii si alte instituții de cercetare, care s-au exprimat interesul. Mai mult, ele vor facilita crearea unei noi echipe de cercetare și activități de colaborare la nivel național și internațional. Nu în ultimul rând proiecte de cercetare noi vor rezulta din acest ajutor financiar, care, astfel, va fi sămânța pentru dezvoltarea activităților CDI in administrarea tratamentului bolilor cardiovasculare la ULBS.
Noul proiect se va extinde dincolo de domeniul de aplicare al NextCARDIO și va aborda soluții de medicină preventivă, precum și noi soluții tehnologice de monitorizare post-tratament.
Context
Premisele si contextul de la care s-a pornit in realizarea idei de proiect
Patologiile cardiovasculare sunt cauza numarul unu de mortalitate în Europa și România. Cea mai mare provocare in patologiile cardiovasculare o reprezinta patologia aortică, ce poate fi clasificata în anevrisme, disectii si alte sindroame asemanatoare. Anevrismul aortic este una din bolile asociate cu cea mai mare rată a mortalității. Din păcate, numărul de cazuri de ruptura de anevrism aortic abdominal nu s-a schimbat în ultimii 20 de ani, reprezentând 3-5% din decesele anuale la persoanele cu vârsta de peste 65 de ani.
În Europa prevalența anevrismului aortic abdominal a fost în 1990, la nivelul de 225.33 per 100 de mii de oameni, cu o mică scădere la 219 per 100 de mii de oameni în 2005, și 210.46 per 100 mii în 2010. În ciuda faptului că în ultimii 20 de ani incidența de anevrism aortic abdominal a înregistrat o mică scădere în unele dintre regiunile Europei, datorita progreselor constante in diagnostic si tratament, cu toate acestea mortalitatea din cauza rupturii de anevrisme rămâne una dintre cele mai ridicate din lume. Cele mai multe cazuri de ruptura de anevrism de aorta abdominala sunt fatale, aproximativ 50% dintre persoanele care vin la spital cu un ruptura de anevrism nu supraviețuiesc, 70% dintre pacienți nici nu ajung la spital.
În România disectie aortica este considerată o boală majoră de urgență și prevalența tinde să urmeze modelul european, cu o rată mai mare a mortalitatii in spital. (Acad.C-tin Popa . http://www.viata-medicala.ro/*articleID_3430-dArt.html). Ultimii 20 de ani nu au adus modificări suplimentare la datele epidemiologice. Studiul IRAD (464 de pacienți) au raportat o mortalitate de 27% pentru tipul A de disecție și 29% pentru tipul B dupa operatie, iar 53% și 9% după tratamentul medical (Eagle KA, Brukmann D, Isselbacher E et al. Predictive of mortality in patients with type A acute aortic dissections – results from the International Registry of Acute Aortic Dissection (IRAD). J Am Coll Cardiol 2000; 35: 323.)
În timp ce institutul de cercetare creat de proiectul NextCARDIO își propune să se concentreze pe termen lung asupra procesul complet de gestionare a patologiilor cardiovasculare, proiectul de față dorește să ofere instrumente de cercetare și inovatoare pentru a reduce rata mortalității tratamentelor in spitale si a tratamentelor medicale post-spitalizare, prin privilegierea dezvoltarii metodelor endovasculare de tratament.
Impactul bolilor cardiovasculare
– O treime din numarul total de decese la nivel mondial este cauzata de BCV, care constituie astfel principala cauza de deces pe plan mondial. Mai mult, BCV sunt responsabile de mai multe decese in lume decat cancerul, insuficienta respiratorie cronica si diabetul zaharat cumulate.
– Pe langa impactul pe care il au asupra tarilor si populatiei ca factori de deces, BCV constituie totodata o cauza majora de handicap si afectiuni cronice, reprezentand o povara considerabila pentru sistemele medicale si economie. Pana in 2020, se estimeaza ca BCV vor deveni principala cauza de handicap, devansand bolile infectioase.
– BCV afecteaza tot mai multe persoane de varsta medie, reducandu-le veniturile si potentialul de economisire. In 2003, BCV au costat Uniunea Europeana 169 miliarde de euro, in vreme ce costul anual in Statele Unite a fost estimat la 403 miliarde de dolari pentru 2006. O reducere a mortalitatii si morbiditatii prin BCV ar avea un efect benefic major asupra costurilor in crestere ale ingrijirii medicale, si ar favoriza dezvoltarea socioeconomica a comunitatilor si natiunilor.
Statistici privind impactul bolilor cardiovasculare
a) Se estimeaza ca 17 milioane de oameni mor anual din cauza BCV,
b) La fiecare doua secunde survine un deces ca rezultat al BCV, un atac de cord la fiecare cinci secunde si un atac cerebral la fiecare sase secunde.
c) Dintre cele 17,5 milioane de decese cauzate de BCV in 2005, s-a estimat ca 7,6 milioane au fost determinate de cardiopatie ischemica si 5,7 – de atacuri cerebrale,
d) Din cele 10 miloane de oameni care supravietuiesc anual unui accident vascular cerebral, peste 5 milioane raman cu dizabilitati permanente, devenind o povara pentru familii si comunitati,
e) Numarul total de decese cauzate de BCV se estimeaza sa ajunga la aproximativ 25 milioane pana in 2020.
Ce ne propunem
Misiunea proiectului: Output-urile si obiectivele propuse in cadrul proiectului
NextCARDIO isi propune dezvoltarea atat de produse fizice, precum și de servicii, care ulterior pot fi oferite instituțiilor de cercetare, pentru activitățile academice și de predare, precum și pentru companiile locale și naționale
Un centru de cercetare și o platformă de cooperare internațională, cu un nou obiectiv de cercetare, unde studenți, profesori, cercetători și companii interesati in domeniile Medicină, Inginerie și Bio-inginerie pot lucra împreună. Centrul de Cercetare va fi disponibil pentru un numar de 5162 studenti si 300 cercetatori de la Facultatile de Medicina, Stiinte ( in special pe Bio-inginerie) si Inginerie la toate nivelurile de Licenta, Master si Doctorat. In plus, atrage oameni de stiinta foarte cunoscuti din strainatate care contribuie la dezvoltarea echipelor de cercetare intr-un cadru interdisciplinar si international in medicina, bio-inginerie si inginerie, toate adresandu-se domeniului sanatatii si in particular populatiei care sufera de patologii cardiovasculare.
Un prototip pentru un simulator endovascular virtual care va integra module ale computerului tomograf medical (CT), software-uri existente de vizualizare a datelor, combinate cu dispozitive endovasculare virtuale potrivite, ce vor permite medicilor sa faca o dimensionare virtuala a dispozitivelor și le vor permite sa vizualizeze mai multe posibilitati de tratament in cadrul modelelor anatomice 3D ale vaselor fiecarui pacient. Dezvoltarea si realizarea de prototipuri de instrumente clinice de diagnoza inovativa si inteligenta pentru administrarea si tratarea pe cale endovasculara a bolilor cardiovasculare, care vor asista medicii in alegerea tratamentelor optime primare si secundare pentru pacienti, si astfel vor reusi sa previna rezultate clinice nedorite. Aceste instrumente vor fi ajutate de solutia inovativa, în dezvoltare accelerată, a ”Internet of Things” si solutii ICT.
Un simulator si evaluator endovascular fizic, care va crea modele de perfuzii anatomic-vasculare conforme, precum si replicarea anatomiei vaselor bolnave ale pacientului și a parametrilor hemodinamici proprii fiecarui pacient, in vitro, ce va servi mai multor scopuri, cum ar fi: validarea dimensiunii dispozitivelor virtuale, planificarea interventiei chirurgicale, simulari ale procedurii endovasculare, precum si formare/instruire. Simulatorul virtual si endovascular sunt foarte interesante pentru institutiile de sanatate publice sau private ce oferă servicii corespunzătoare pacientilor, atât în scopuri didactice și de instruire pentru medici, cât și pentru, ameliorarea parametrilor de morbiditate si mortalitate si pentru continuarea cercetărilor în bolile cardiovasculare. Prin interactiunea echipelor de bioingineri, specialisti IT si cercetatori principali se va fabrica simulatorul endovascular.
O cercetare stiintifica privind modul in care informatiile obtinute prin analiza de tip Computational Fluid Dynamics pot ameliora prognosticul pacientilor cu disectie de aorta.
Îmbunătățirea capacității de cercetare și inovare în ULBS, cu generarea de rezultate ce pot fi utilizate ulterior pentru transferul de cunoștințe la companii și spitale naționale/ locale / regionale și medici specialisti in patologia cardiovasculara. Soluția proiectată pentru acest proiect este noua si inovare, atât în România cât și în Europa. În timp ce prin folosirea procedurilor minim invazive endovasculare proiectul aduce România mai aproape de nivelul european, in ceea ce priveste simulatorul endovascular conectat la o baza de date clinica mondiala, acest tip de prototip este primul de acest fel la nivel european. Noul instrument clinic va avea un design orientat spre nevoile specifice fiecarui pacient in tratamentul bolilor cardiovasculare.
O bază de date internațională de pacienti cu cazurile tratate și monitorizate (în jur de 250 de cazuri), care pot fi utilizate de instituțiile de cercetare naționale și internaționale pentru a analiza propriile cazuri, precum și pentru a îmbogăți baza de date, cu scopul de a construi un registru de cunostinte cuprinzătoare pentru medici. Aceasta baza de date va fi cea mai mare de acest gen, disponibila în Europa, pentru patologia aortica.
O echipa de cercetare de înaltă calificare, incluzand 2 doctoranzi și 1 cercetator post-doctoral, care vor contribui la servicii de cercetare viitoare în ULBS
Noi proiecte de cercetare și fonduri de cercetare in cadrul ULBS într-un domeniu de cercetare de frontieră.
Capacitati de formare și didactice pentru studenții de la master și doctorat din cadrul facultatilor de Medicina, Inginerie și Bio-inginerie.
Beneficiar
Proiectul NextCARDIO crează un institut international de cercetare si o initiativa de excelenta in cadrul Universitatii Lucian Blaga din Sibiu (ULBS). Domeniul caruia se adreseaza este cel al sanatatii, cu precadere prin asocierea noilor tehnologii endovasculare la metodele de asistenta computerizata si simulare 3D in managementul patologiilor cardiovasculare (MPC).
MPC cuprinde toate stadiile din procesul medical, precum medicina preventiva, diagnoza, tratamente clinice si monitorizare post-tratament. Partea inovativa a acestei initiative este legatura stransa dintre medicina, tehnologie si bio-inginerie care faciliteaza cercetare interdisciplinara, aplicativitatea si inovarea in aparatura de tratament, tehnicile de simulare si instrumente, si suport tehnologic centrat pe pacient. Institutul de cercetare va concentra mai multe centre de cercetare din cadrul ULBS, aşa cum sunt acestea definite in regulamentul intern, mai ales pe cele implicate in medicina minim-invazivă şi le va articula împreună cu echipa internaţională de cercetători din cadrul acestui proiect, pentru a se defini o construcţie funcţională, capabilă să furnizeze servicii de cercetare, transfer tehnologic şi valoare ştiinţifică ridicată.
MFM este o tehnologie promitatoare si ar putea reprezenta solutia pentru tratarea patologiei simple sau complexe de aorta sau a disectiei cronice de aorta tip B – nu doar in cazul pacientilor varstnici cu un grad ridicat de comorbiditate, dar si in cazul celor tineri/ MFM ofera o modelare fiziologica a anevrismului cu posibilitate de utilizare imediata, diminuarea lungimii si diametrului mediu, structura trombilor in anevrism, reprezentand astfel un mechanism total diferit in modelarea fluxului laminar. In aceasta etapa, tehnologia prezentata a indicat un nivel minim de mortalitate, morbiditate si costuri scazute in comparative cu alte tehnici cunoscute.
Proiectul realizează un cadru operațional și un nucleu de cercetare care va utiliza cunoștințele și resursele locale existente în colaborare cu experțiiinternaționali pentru a deveni lider științific în managementul bolilor cardiovasculare în Romania și Europa. În crearea conceptului pentru acest proiect, echipa a intenționat să alcătuiască o inițiativă sustenabilă și astfel a proiectat un cadru care depășește zona aplicațiilor actuale. Cu toate acestea, proiectul se află în centrul întregului institut.
Astfel, cadrul proiectului se concentrează pe crearea unui mediu “corespunzător” pentru a deveni un lider în cercetare şi implicit în educație, în tratamentul bazat pe tehnologie al bolilor cardiovasculare.
Prin aceste obiective, ULBS doreste sa creasca si sa diversifice performantele in cercetare si inovare la nivel national si European in domeniul sanatatii, in special in patologia cardiovasculara. Principalul scop al NextCARDIO este sa ofere cunostinte si solutii pentru tratamentul pe cale endovasculara a bolilor cardiovasculare prin tehnologia de varf (asistenta computerizata) minim invaziva de inovatie, pentru produsele si serviciile post-tratament, ce pot oferi o viata mai lunga si mai sanatoasa intregii populatii, astfel rezultand intr-o mai buna calitate a vietii fiecarui individ in parte, precum si in costuri economice si sociale mai mici. Acest lucru are un impact mare asupra societatii din moment ce patologiile cardiovasculare sunt cel mai mare factor de mortalitate in randul populatiei Romaniei si Europei.
Platforma și rezultatele obtinute de proiect vor facilita accesul companiilor, spitalelor si medicilor la cercetarea cea mai avansata si de ultima generatie, dezvoltarea experimentala și rezultatele inovative ale ULBS. În plus, proiectul se afla la intersectia dintre disciplinele inginerie, bio-inginerie si medicina, astfel abordând trei specializări foarte importante, cu potential mare de cercetare si dezvoltare pentru tara noastra.
Next CARDIO este un proiect revolutionar care imbina expertiza clinica si de cercetare a doua echipe de chirurgie endovasculara avand o bogata experienta si expertiza (Galway si Sibiu) cu o baza de date globala extrem de avansata (RegistrulGlobal MFM) si cu potentiale informatii medicale valoaroase. Acest tip de parteneriat va fi integrat intr-un modul innovator de inteligenta artificial generand astfel protocoale medicale perfectionate, modificarea procedurilor endovasculare actuale precum si accelerarea burbei de invatare pentru activitatea de pregatire continua a medicilor. Combinarea acestor cunostinte inovatoare impreuna cu tehnologia MFM va genera unimpact major in domeniul chirurgiei endovasculare si va conduce astfel la un perfectionarea abordarii pacientilor cu afectiuni cardiovasculare.
Activitati
Activitățile propuse în cadrul NextCARDIO, fiind în cea mai mare parte activități de cercetare aplicata si dezvoltare experimentală, sunt vitale pentru stabilirea de noi capacitati de cercetare și inovare la ULBS. Crearea centrului de cercetare este vitala pentru creșterea activitatilor de CD & I ale universității într-un domeniu interdisciplinar de viitor, prin gruparea competențelor de cercetare din domeniile științifice de medicină, inginerie și Bio-Engineering
Activitățile proiectului vor creste gradul de aplicabilitate al rezultatelor de cercetare și inovare pentru transferul de cunoștințe catre companii si alte instituții de cercetare, care s-au exprimat interesul. Mai mult, ele vor facilita crearea unei noi echipe de cercetare și activități de colaborare la nivel național și internațional. Nu în ultimul rând proiecte de cercetare noi vor rezulta din acest ajutor financiar, care, astfel, va fi sămânța pentru dezvoltarea activităților CDI in administrarea tratamentului bolilor cardiovasculare la ULBS. .
Rezultate
Rezultatele preconizate a se realiza pe pacursul implementarii proiectului si derularii activitatilor de cercetare fundamentala si experimentala
Congresul East Meets West 2019 – Cei mai importanți specialiști în chirurgia cardiovasculară vin la București pentru a prezenta cele mai noi tehnici minim invazive
Informația pe scurt: Congresul East Meets West 2019 aduce la București personalități de excepție din domeniul cardiologiei și chirurgiei cardiovasculare. Sunt prezentate cele mai noi tehnici minim invazive din domeniu. [...]
Role of multi-layer stents in treatment of complex descending aortic pathologies – A single-center experience
"Role of multi-layer stents in treatment of complex descending aortic pathologies - A single-center experience”, ABSTRACT Background: While treatment of descending aortic disease remains a challenge, the development of multi-layers [...]
NEXTCardio in cadrul Congresului ISEVS
Echipa NEXTCARDIO va fi prezenta in cadrul Congresului ISEVS in cadrul zilei de joi 26 septembrie si vineri 27 septembrie in cadrul worksopului cu tema “Chirurgie endovasculară (dimensionare și planificare [...]
Cea de a 3 a editie a Congresului East Meets West la Bucuresti in perioada 26-28 septembrie 2019
Congresul East Meets West 2019, ajuns la a treia ediție, va avea loc în perioada 26 – 28 septembrie, fiind creditat cu 15 puncte educaționale de către Colegiul Medicilor din [...]
Workshop CFD nr 7
Echipa NextCardio anunta organizarea celui de al 7 lea Workshop CFD in data de 23.05.2019 - Spital Clinic Municipal Cluj in cadrul celui de al 12-lea Congres al SRACV 2019.
“Analysis of aortic dissection treatment. Computational fluid dynamics validation of surgical results.”
"Analysis of aortic dissection treatment. Computational fluid dynamics validation of surgical results.” Study of aortic dissections treatment. Segmentation, simulation and validation of surgical results C Bucurenciu1, V Oleksik1, V S [...]
Workshop CFD 6 – 20 aprilie 2019
Echipa NextCardio anunta organizarea celui de al 6 lea Workshop CFD in data de 20 aprilie 2019 la Polisano - MedLife Sibiu in cadrul International Medical Congress for Students and [...]
“Study of aortic dissections treatment. Segmentation, simulation and validation of surgical results”
"Study of aortic dissections treatment. Segmentation, simulation and validation of surgical results” - C Bucurenciu1, V Oleksik1, V S Costache1 and G S Cândea1 Abstract. Nowadays, Computational Fluid Dynamics (CFD) [...]
“Aortic dissection in a patient with Marfan syndrome managed with multilayer flow modulator”
“Aortic dissection in a patient with Marfan syndrome managed with multilayer flow modulator” Victor Costache MD PhD 1, Crina Solomon MD MSc 1, Radu Popa MD 1, Mihai Sandu 1, [...]
“A patient-specific study of aorta remodelling after treatment of type-B aortic dissection using segmentation software”.
A patient-specific study of aorta remodelling after treatment of type-B aortic dissection using segmentation software” Abstract: The analysis for 16 patients (mean age 50 years) with chronic type B aortic [...]
BR’s 19 People to watch in 2019 | Victor Costache: My 2019 goal is to drastically cut death rates among Romanian children with heart disease
2018 was a record year for the renowned heart doctor Victor Costache. At the end of August, he led a team performing a unique surgery that saved the life of [...]
The Role of Multilayer Stents in the Treatment of Aortic Dissection: A Single-Center Experience
“The Role of Multilayer Stents in the Treatment of Aortic Dissection: A Single-Center Experience”, autori: Victor Costache, Tania Melnic, Crina Solomon, Andreea Costache, Sandu Mihai-Alexandru, Cristian Bucurenciu, Sandu Anca-Maria ABSTRACT [...]
„NextCardio Project and Multilayer Stents – Redefining the Management of Aortic Dissection”
„NextCardio Project and Multilayer Stents - Redefining the Management of Aortic Dissection”, Society for Clinical Vasculat Surgery – Boca Raton, 47th, Annual Symposium, March 16-20, 2019 The management of type [...]
Echipa NEXTCardio va participa la Congresul SFCTCV editia 72 (Societatea Franceza de Chirurgie toracica si Cardiovasculara), 12-14 Iunie 2019 in Rennes, Franța.
Titre français : Les stents MFM multicouches dans le traitement des dissections aortique thoraco-abdominales Auteur principal :Victor Costache1 Co-auteurs :Crina Solomon1 / Andreea Costache1 / Tatiana Melnic1 / Eric [...]
Echipa NEXTCardio va participa la Congresul SCAI (The Society for Cardiovascular Angiography and Interventions), 19-22 mai 2019, Las Vegas, USA
Maged Mokbel1,2 M.D, C.Solomon1 M.D, A. Costache1,2 M.D, Anca Chitic1,2, , Constantin Condac1,2. T. Melnic1,2 M.D, V.S.Costache1,2 MD PhD Lucian Blaga University, Sibiu, România, NEXTcardio Project European Hospital Polisano, Sibiu [...]
Multi-Layer Flow-modulating Stents for the Treatment of Thoracoabdominal Aortic Dissections
Multi-Layer Flow-modulating Stents for the Treatment of Thoracoabdominal Aortic Dissections, 55th Annual Meeting, Abstract Book,The Society of Toracic Surgeons - STS, San Diego, CA, USA, January 27-29 2019 Presentation Title: [...]
OPERAȚII PRO BONO. Copii bolnavi de inimă, operați la Sibiu de medici din România, Anglia, Germania și Suedia
Orașul Sibiu va fi gazda unui maraton de intervenții medicale pro bono in rândul copiilor bolnavi de inimă. Astfel, 11 copii, diagnosticați cu malformații cardiace grave, vor fi tratați săptămâna aceasta de către echipe medicale [...]
Dr.Victor Costache: „85% din rezidenții de cardiologie intervențională renunță după anul I”
Chirurgul Victor Costache, profesor la Facultatea de Medicină din Sibiu, a afirmat, că 85 % din rezidenții de chirurgie cardiovasculară intervențională din România renunță după primul an și se reorientează [...]
Premieră mondială: malformaţie congenitală cardiacă complexă rezolvată endoscopic în România
Sibiu, 17 decembrie 2018: O echipă medicală, coordonată de conf. dr. Victor Costache, a gestionat cu succes şi în premieră mondială cazul unei tinere de 21 de ani, sportiv de performanţă, [...]
Chirurgul sibian Victor Costache, decorat de Președintele României
Cu ocazia zilei Naționale a României, Președintele Klaus Iohannis a decorat mai mulți reprezentanți ai societății civile care s-au remarcat în medicină, învățământ și cultură. Printre medicii care au fost [...]
Un chirurg s-a întors în România, după 10 ani în Franța. Și-a propus să schimbe sistemul medical românesc
La fiecare șase ore, un medic pleacă din România. Chirurgul Victor Costache a făcut însă drumul invers, după ce, mai bine de un deceniu, a salvat vieţi - în urma [...]
Victor Costache, medicul care vindecă bătaia inimii atunci când uită să mai bată
Pentru acest om bătaia inimii reprezintă țelul suprem al vieții sale. Conf.Dr. Victor Costache este specialist în chirurgie cardiacă şi doctor în ştiinţe medicale. S-a întors să facă performanţă în România, după [...]
Cultura și medicina vor fi în aceeași încăpere, la Sibiu: Constantin Chiriac în dialog cu Victor Costache
O nouă conferință specială FITS și TNRS îi va aduce laolaltă, într-un dialog despre cultura sănătății și sănătatea culturii, pe Constatin Chiriac, directorul Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președinte [...]
Primul proiect de cercetare Orizont 2020 al României a fost depus de la Sibiu. ”Vrem să descoperim un nou medicament
Șase milioane de euro este valoarea estimată a proiectului PICARD, depus spre a obține finanțare europeană prin intermediul programului Orizont 2020, cel mai amplu program de cercetare și inovare derulat vreodată [...]
Bolile cardiovasculare, prima cauză de deces în România
Bolile cardiovasculare reprezintă prima cauză de deces în România, au anunțat, miercuri, la deschiderea Congresului Internațional „East Meets West” de la București, specialiștii în domeniu. Cu toate acestea programele pentru [...]