Evenimente

1. Conferinţa de lansare a proiectului  NextCARDIO

31 octombrie 2016, Hotel Hilton din Sibiu

2. Ischemia miocardica in practica medicala –cazuri clinice

Directori de curs : Dr.A.Mereuță, Dr.O.Istratoaie
Craiova, 13 octombrie
Sursa si Mai multe info: http://www.cardioportal.ro/

3. Imagistica în ghidarea terapiilor cardiovasculare

Directori de curs:
Conf.Dr. R.Jurcuț, Prof Dr.B.A.Popescu
CLUJ NAPOCA, 27 octombrie

Sursa si Mai multe info: http://www.cardioportal.ro/

4. Zilele cardiologice “Prof.Dr.GEORGE.M.I.GEORGESCU”

IASI, 27-28 octombrie
Sursa si Mai multe info: http://www.cardioportal.ro/

5. Eveniment lansare sediu proiect

Luni, 4 septembrie 2017, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu (ULBS) a lansat oficial noul sediu al proiectului NextCARDIO, în clădirea Facultății de Medicină a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.

S-a inaugurat astfel primul centru de cercetare ȋn domeniul chirurgiei endovasculare din România, alcătuit din specialiștii NextCARDIO, români și străini.

Membrii echipei beneficiază de expertiza și experiența unora dintre cei mai prestigioși chirurgi de rang mondial, cum ar fi Prof. Dr. Sherif Sultan care este Președintele Societății Internaționale de Chirurgie Vasculară și angajat al ULBS în cadrul acestui proiect.

La acest eveniment de lansare au fost prezente oficialități din partea ULBS, dar și doi invitați speciali, dnul Noureddine Frid și dnul Boubker Ait Brik – Virtual Simulation & Core Lab Director ȋn domeniul terapiei endovasculare. Aceştia au stat la baza dezvoltării multor din dispozitivelor folosite în prezent ȋn chirurgia endovasculară.
Cei doi contribuie practic la formarea echipei de cercetare NextCARDIO în ceea ce privește utilizarea softurilor de specialitate și simulare necesare ameliorării rezultatelor în chirurgia și terapia endovasculară.

Demarat în toamna anului 2016, proiectul „Cercetare de nouă generaţie prin asistenţă computerizată în managementul patologiilor cardiovasculare – NextCARDIO“ are printre principalele ținte dezvoltarea la Sibiu a unui institut internaţional de cercetare dezvoltat în cadrul unei colaborări internaționale, în special din domeniul medicinei minim-invazive.

Valoarea totală a proiectului este de 8.841.783,23 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 8.418.132,44 lei.

6. Workshop NextCardio

Dr. Victor Costache

Cercetare de nouă generaţie prin asistenţă computerizată în managementul patologiilor cardiovasculare – NextCARDIO

Universitatea Lucian Blaga din Sibiu (ULBS) a organizat ȋn perioada 19-20 iulie a.c. o serie de workshop-uri tematice ȋn cadrul proiectului ″Cercetare de nouă generaţie prin asistenţă computerizată în managementul patologiilor cardiovasculare – NextCARDIO″.
Pe agenda primei zi a evenimentelor s-a aflat workshop-ul cu tema „Endovascular workshop with Mentice Simulators”, cu următoarele teme de dezbatere: simulare terapie endovasculară anevrism aorta abdominalaă transcateter, simulare protezare valvulară aortică transcateter, simulare terapie endovasculară aortă toracică transcateter, simulare stentare arteră iliacă, simulare angiografie diagnostic şi simulare angioplastie artere periferice.

Workshopul din 20 iulie „Controlling the flow workshop „, a dus ȋn atenţia participanţilor următoarele subiecte: prezentare şi utilizare simulator endovascular , principii printing 3D aortă, utilizare scaffold vascular ȋn simulator, simulare tratament endovascular disecţie aortică şi planificare studii clinice ȋn vitro.
Evenimentul s-a bucurat de prezenţa a peste 100 de participanţi, speackeri (USA, Germania, Franta, UK, Suedia, Maroc, Romania), presă şi reprezentanţi ai domeniul medical şi domenii conexe.

Proiectul NextCARDIO creaza la Sibiu un institut internaţional de cercetare, fiind o iniţiativă de excelenţă în cadrul ULBS. Domeniul căruia se adresează este cel al sănătăţii, cu precădere prin asocierea noilor tehnologii endovasculare cu metodele de asistenţă computerizată şi simulare 3D în managementul patologiilor cardiovasculare.

Valoarea totală a proiectului este de 8.841.783,23 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 8.418.132,44 lei. Perioada de implementare este de 36 de luni. Proiect co-finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020.

7. NEXTCardio – Computational Fluid Dynamics (CFD) Workshop, 4 mai

Universitatea Lucian Blaga din Sibiu (ULBS) a organizat astazi, 4 mai 2018, workshop-ul cu tema “Computational Fluid Dynamics (CFD)”, ȋn cadrul proiectului ″Cercetare de nouă generaţie prin asistenţă computerizată în managementul patologiilor cardiovasculare – NextCARDIO″.

Pe agenda evenimentului s-au regasit următoarele teme de dezbatere: bazele teoretice – CFD, Mimics şi Ansys, cazuri clinice, Hands-on: Simulare CFD și prelucrare date cu software Mimics și Ansys.

Workshopul a cuprins si o sesiune de intrebari si raspunsuri sustinuta de catre membrii ai echipei de cercetare si tehnicieni din cadrul proiectului NEXTCardio.

Workshop-ul “Computational Fluid Dynamics” este primul astfel de eveniment dintr-o serie de 7, ce are drept scop principal, diseminarea rezultatelor proiectului şi de atragere, in special a mediului economic pentru colaborări ulterioare. Totodata, in cadrul acestor workshop-uri se vor supune atentiei si aspecte legate de functionarea institutului de cercetare NEXTCardio si colaborarea cu centrele de cercetare deja existente in ULBS.

Proiectul NextCARDIO creaza la Sibiu un institut internaţional de cercetare ce se va concentreza pe termen lung asupra procesul complet de gestionare a patologiilor cardiovasculare, fiind o iniţiativă de excelenţă în cadrul Universitatii Lucian Blaga din Sibiu. Domeniul căruia se adresează este cel al sănătăţii, cu precădere prin asocierea noilor tehnologii endovasculare cu metodele de asistenţă computerizată şi simulare 3D în managementul patologiilor cardiovasculare. Totodata, NEXTCardio creste vizibilitatea serviciilor și a cunoștințelor oferite de universitate pentru companii, spitale, clinici si administratia publica care se ocupa de ingrijirea medicala.

Valoarea totală a proiectului este de 8.841.783,23 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 8.418.132,44 lei. Proiectul este co-finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020.

Pentru mai multe informatii, accesati: www.nextcardio.ro

8 – Cercetare de nouă generaţie prin asistenţă computerizată în managementul patologiilor cardiovasculare – NextCARDIO

In data de 17 mai a.c. incepand cu orele 16:00., se desfasoara la Cluj, in incinta Grand Hotel Cluj, sala Ambasador, cel de al 2 lea Workshop NEXTCardio cu tema ”Computational Fluid Dynamics”.

Pe agenda evenimentului vor figura urmatoarele teme de dezbatere:
– Baze teoretice – CFD, Mimics şi Ansys (Cristian Bucurenci),
– Cazuri clinice (Tatiana Melnic),
– Hands-on: Simulare CFD și prelucrare date cu software Mimics și Ansys (Mihai Sandu şi Cristian Bucurenciu).

Agenda Evenimentului:

Workshop CFD (Computational Fluid Dynamics) (2)
17 Mai 2018 – Cluj, Grand Hotel Cluj, Sala Ambasador

16:00 – 16:15 Înregistrare participanţi
16:15 – 16:30 Prezentare nr. 1: Introducere proiect NextCardio
Manuel Dumitrașcu
16:30 – 16:50 Prezentare nr. 2: Baze teoretice – CFD, Mimics şi Ansys
Cristian Bucurenciu
16:50 – 17:10 Prezentare nr. 3: Cazuri clinice
Tatiana Melnic
17:10 – 17:55 Hands-on: Simulare CFD și prelucrare date cu software Mimics și Ansys
Mihai Sandu şi Cristian Bucurenciu
17:55 – 18:10 Discuții și întrebări
Tatiana Melnic, Manuel Dumitrașcu, Mihai Sandu şi Cristian Bucurenciu
18:10 – 18:15 Chestionar de evaluare a satisfacţiei

9 – Conferinta de inchidere NextCARDIO

Vineri, 4 septembrie 2020 a avut loc online conferinta de inchidere a proiectului NextCARDIO.